Cadet 2017

                               

Het aantal zeilers in de Cadet klasse is ook in 2017 mooi gestegen.
In 2016 werd het jaar afgesloten met 17 teams in de jaarstand.
2017 doe iets beter en werd de jaarprijs afgesloten met 23 deelnemende teams.


In de loop van het jaar bleven we dikwijls onder de radar van de WVD Mechelen omdat veelal op verplaatsing wordt gezeild. Dit neemt niet weg dat er toch maar mooi 10 teams van de 23 deelnemende teams van de de WVD zijn.

De kleine tweemansboot Cadet is in België minder bekend maar internationaal nog steeds een gevestigde waarde en door ISAF de enige erkende tweemansboot bij de jeugd tot 17 jaar.

In 2017 stonden niet minder dan 17 wedstrijden op de kalender.
Klassiek wordt het jaar begonnen in februari met wedstrijden dicht in de buurt, zoals Broechem, Antwerpen en Hofstade. Wanneer het weer iets beter en warmer wordt, worden stilaan meer en meer grotere wedstrijden aangedaan in Nederland. Grevelingenmeer en IJsselmeer zijn daarbij vaste zeillocaties geworden onder het wedstrijdzeilen bij de jeugd in België en Nederland.

De “Youth Spring Cup” op het Grevelingenmeer in april werd gewonnen door Thibaud Dirix van de RYCB en de 2e tot de 5e plaats werden ingevuld door WVD zeilers ; Victor De Ripainsel, Emile Mariën, Jeroen Vangeneugden en Hannah Roosen.

Tijdens de Hemelvaart-vakantie werd de “Dutch Youth Regatta” gehouden op het IJsselmeer in Workum. Het is de grootste zeilwedstrijd voor jeugd in Europa met zo’n 750 zeilers uit 20 verschillende landen en verspreid over 9 verschillende zeilklassen.
Voor Cadet is dit tevens het Open Nederlands Kampioenschap. Winnaar was de Nederlander Ted Huuskens, 2e plaats was voor Victor De Ripainsel van de WVD. Emile Mariën werd met zijn eerste grote wedstrijd knap 6e met fokkemaat Maxim Bastens.

Na wereldkampioenschappen in Australië en Argentinië was het WK in 2017 heel wat dichter in de buurt. De Internationale Cadet Organisatie (http://cadetclass.org) koos dit jaar voor Bruinisse aan het Grevelingenmeer in Nederland. Doordat het wedstrijdwater zo dicht bij huis lag, was het voor de Belgische Cadet-zeilers een uitstekende opportuniteit om veel ter plaatse te gaan trainen.
Er werd reeds vroeg in het voorjaar gestart en de hele zomervakantie werd elk weekend opgeofferd aan trainingen in Bruinisse. Fantastisch dat we hiervoor konden rekenen op onze super-trainer Quinten Lauwers, wereldkampioen Cadet in 2008.

Het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. 6 podiumplaatsen waren weggelegd voor Victor De Ripainsel en Kobe Stroobandt, die uiteindelijk 8e werden in de eindstand.

De Cadet-zeilers Victor De Ripainsel en Hannah Roosen hebben in 2017 de leeftijd bereikt waarop zij helaas moeten stoppen in Cadet. Het is nu aan de jongere Cadet-zeilers om de eer van de WVD hoog te houden. Met opvolging als talentvolle zeilers Jeroen Vangeneugden en Emile Mariën ziet de toekomst er alvast veelbelovend uit. Jeroen werd recent knap 2e tijdens het Open Engels Kampioenschap in Abersoch,Wales.

 

Elk jaar organiseert de klasse-vereniging een instapgelegenheid tijdens de maand augustus op het Veerse Meer. Een gezellig zomerkamp waar jonge zeilers de mogelijkheid krijgen om zich klaar te stomen tot wedstrijdzeiler.

Heb je interesse ?
Bezoek onze website via www.cadetnews.be of stuur een berichtje naar bncca @cadetnews.bedetklassen nieuws