Start Spirou zeilseizoen: WVD zeilers doen mee! 
De Spirou klasse start het zeilseizoen al vroeg. Gelukkig wordt het nu wat warmer, maar het blijft toch erg fris op het water.
De Spirou is een boot gemaakt voor beginnende zeilers van 9-15 jaar, van 30 tot 60 kg. Als je al even hebt geoefend in een optimist, kun je de overstap al wagen. Sinds een jaar doen er ook zeilers van de WVD mee. Zij schrijven artikels voor onze nieuwsbrief, zodat iedereen op de hoogte blijft, en zo supporteren we hen vanaf de zijlijn. Hoewel ze nog niet lang in de Spirou zeilen, doen ze het erg goed. We duimen mee!
 
 Spirou
 
Lees de verhalen van Mathieu en Arthur hieronder.

Zondag 12 maart Genval
Hallo, ik ben Mathieu Teughels en deze zondag was het de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.  Voor een wedstrijd is er natuurlijk een boot nodig : zaterdag kregen de juniors, dit zijn zeilers die een eerste seizoen in Spirou wedstrijd varen, een echte Spirou boot voor een jaar in bruikleen.  Ik heb boot met zeilnummer BEL037, het is een volledig witte boot, en BEL037 en ik gaan dit jaar nog grote avonturen beleven.

Op de eerste wedstrijddag, in Genval, was er weinig wind... heel weinig wind.  Ik ben zelfs niet zeker of er wind was.  En toch, alle bootjes gingen mooi vooruit, van de start naar de ene boei, dan naar de volgende en zo verder.  Het rond boeien varen ken ik al van de wedstrijden Q-cup met optimist, maar nu met Spirou is het toch even wennen.  Een Spirou heeft een ronde romp en een groot zeil, dat is wel een beetje eng.

De dag begon fantastisch.  Ik had er voor gekozen om mijn grote broer Jérôme te volgen.  Bij de eerste start lag Jérôme al gelijk aan de leiding, dus kon ik als 2e boot de aan-de-windse boei ronden.  Maar ramp o ramp, voor we aan de 2e boei kwamen heb ik even met mijn boot tegen die van mijn broer gevaren, een iestie-pietsie maar, en moest ik 2 strafrondjes varen !  Hierbij kwam zowat heel het peleton vrolijk voorbij en viel ik terug tot de 19e plaats (op 24).  Maar, ik heb toch maar mooi in 2e positie gevaren.

De rest van de dag kwam en ging de wind, nu eens van hier, dan weer van daar en dan weer ... van waar ?  Het was moeilijk, ook voor de ervaren rotten.  Jérôme kon een 6e plaats verdedigen, Wout een 8e, Arthur een 16e en ik een 21ste.  Toch zeggen die cijfertjes niet alles, zo had Arthur bijvoorbeeld een eerste plaats in de 3e manche !  Kortom, het jaar is zachtjes begonnen en volgende week is de afspraak op het Galgenweel in Antwerpen !


Zondag 19 maart Antwerpen
Vandaag was er heel veel wind, en op een grote open plas als het Galgenweel wil dat zeggen : véél wind. Resultaat: heel het deelnemersveld draaide het water in, ikzelf ben ook twee keer gekapseisd (één keer in de voormiddag en één keer in de namidag). Omdat ik een goeie tip van papa meegekregen heb tijdens de middagpauze, ben ik toen 5de en 7de geëindigd (van de 16 deelnemers). In de eindstand was ik dan toch 10de.  Mijn jonge broer Mathieu en Wout hadden voor de droge optie gekozen en bleven vandaag aan kant (de ene om Harry Potter te lezen, de andere om te studeren).  Onze Jérôme moet dit seizoen nog de grote vorm van vorig jaar vinden, vandaag klokte hij op de 11e stek af.

Arthur Teughels BEL052