WVD’ER VINCENT VALKENAERS WEER OP WERELDRECORD-JACHT…

Ons clublid Vincent Valkenaers vertoeft momenteel in Namibië (Lüderitz, Zuid-West Afrika), voor zijn jacht op het wereldrecord snelheidssurfen op 500 meter (sprint speedsurfen).  Hij is in die discipline al Belgisch recordhouder, maar wat veel belangrijker is wereldrecordhouder op de nautical mile sedert 21 juli 2018, onze nationale feestdag, waarna hij verkozen werd als Windsurfer van het Jaar.

Hij nam dat wereldrecord toen over van windsurflegende Bjorn Dunckerbeck, fulltimeprof met 41 wereldtitels in de klassiekere windsurfdisciplines, dus ook daar een absolute wereldtopper.

Vorige zondag waaide het eindelijk voldoende voor de gestalte van Vincent, bij momenten werden windsnelheden van 60 knopen genoteerd.  Op de beaufortschaal staat dat voor 11 (zware storm/orkaanachtig), net onder de maximumwaarde 12 (orkaan).  In kilometers is dat ongeveer 115km/u, orkaan is vanaf 63 knopen of 117 km/u.


Die dag rateerde Vincent het wereldrecord met 0,02 knopen.  Aan de meet is dat 19cm te kort.  Sprekender is dat dit op een loopwedstrijd 100 meter, aan hun snelheid, een verschil van 1 à 2 centimetertjes, waarvoor altijd een finishfoto nodig is.

Vincent behaalde een gemiddelde snelheid van 53,25 knopen ofte 98,62 km/u, terwijl het wereldrecord 53,27 knopen ofte 98,66 km/u.  Dit staat sedert 2015 op naam van de Fransman Antoine Albeau, semi-professional en ook wereldkampioen slalom windsurfen, die al 10 jaar de wereldrecords op 500 meter sprint aaneenrijgt, in navolging van Finian Maynard van British Virgin Islands.  Met zoveel oefenwater in de buurt hadden deze kleppers het ongetwijfeld makkelijker. 

 

Mooi meegenomen is echter wel dat Vincent nu de snelste, ooit in wedstrijd gemeten pieksnelheid liet optekenen van 102,7 km/u.  Dat is bemoedigend, omdat hij het op langere termijn zijn ambitie is om als eerste de mythische grens van 100 km/u gemiddeld op deze sprintafstand te bereiken.

Laat ons dus hopen dat het de resterende week nog eens naar orkaan-windsnelheid gaat, en alles meezit, want ook dat is nodig.  We nodigen jullie allen uit hem aan te moedigen op zijn facebook pagina of Instagram onder vincentbel62.

 

Het spreekt voor zich dat Vincent nu ook Benelux recordhouder is, en dat wil toch al wat zeggen in ons sportwereldje.  Internationale kampioenschappen zijn er logisch gezien niet wegens meestal daarbij ontbrekende, extreme windsnelheden.  De recordtijden zijn dus het hoogst haalbare.

Als 24-jarig “amateur” in 2018 al een wereldrecord breken, is sowieso een unicum in deze discipline, waar je tot 30 jaar als junior wordt beschouwd.  De concurrentie bestaat grotendeels ook uit internationale toppers met titels in andere windsurfdisciplines, en veel meer middelen en ervaring, vaak minstens semi-professionelen. 

Hoog tijd dat onze amateur net als andere atleten, ook van onze federatie WWSV een of ander steuntje krijgt bij zijn voorbereidingen en recordjacht zelf.   Op de officiële wereldrecords snelheid van alle “Sailing”-disciplines staat immers geen enkele Belg buiten Vincent himself !